Samen warm de feestdagen door
15 tips waarmee je op gas en stroom bespaart tijdens de feestdagen.
- Doe het licht uit als je van huis gaat
Zet je kerstverlichting en andere lampen uit als je van huis gaat. Hetzelfde geldt voor licht in ruimtes waarin je toch (bijna) niet komt. Elke minuut minder aan stroom scheelt een beetje. Wil je weten hoeveel? Kijk dan naar de wattage van al die verlichting. Die eenheid geeft aan hoeveel watt je verbruikt als het licht één uur brandt. Duizend watt staat gelijk aan één kWh. Stroom betaal je per kWh; zo reken je ook nog uit hoeveel je op de kosten bespaart. En bespaar je op stroom, dan bespaar je indirect ook op gas. Voor de opwek van stroom wordt ten slotte vaak gas gebruikt.
- Zet kerstverlichting pas aan zodra het gaat schemeren
Is het buiten nog licht en zet je de kerstverlichting al aan, dan zie je al die schijnende pracht en praal amper. Zonde! Zet de verlichting pas aan als het gaat schemeren of wanneer het echt donker is.
- Stap over op ledverlichting
Ondertussen zijn er geen gloei- en halogeenlampjes meer op de markt, maar voor wie al jaren- of decennia lang elk jaar weer dezelfde verlichting van zolder tovert: stap over op led. Die verlichting is tussen de 80 en 90% zuiniger in verbruik. En niet alleen zuiniger, ook veel brandveiliger.
- Breng de mate van verlichting iets omlaag
Naast zuinigere verlichting en het minder lang laten branden van de lichtjes, kun je er ook voor kiezen om mínder verlichting op te hangen. Less verlichten, is more besparen. Grote kans dat de versiering die je wel ophangt nog beter tot z’n recht komt ook.
- Maak gebruik van een timer
Zoals bij tip 2 al werd gezegd; zet de verlichting pas aan zodra je het donker is. Gebruik een timer om het jezelf makkelijk te maken. Je geeft daarmee aan wanneer het licht elke dag aan én uit moet gaan. Denk ook goed na over dat laatste moment, want eerlijk is eerlijk: zodra het grootste deel van Nederland (of jijzelf) slaapt, kunnen die lampjes net zo goed uit, toch?
- Spreek af bij vrienden en familie én zet je eigen verwarming lager
Door de gezelligheid van het samenkomen met familie en vrienden, zorg je er ook nog eens voor dat de temperatuur in de huizen waar op dat moment niemand is laag kan blijven. En op de locatie waar jullie afspreken, wordt het waarschijnlijk een stuk sneller warm; hoe meer mensen in een ruimte, hoe warmer het daar wordt.
Wist je dat de verwarming de allergrootste invloed heeft op het gasverbruik in een huishouden? En dat was ook al zo vóórdat de gasprijzen de pan uit rezen. Moet je nagaan hoeveel je nu bespaart als je een beetje oplet. Genoeg redenen om af te spreken dus.
- Zet de verwarming (altijd) lager als je niet thuis bent
Zoals we bij tip 6 al zeiden: spreek je ergens af, zet dan de verwarming bij jou thuis lager. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor die momenten. Ga je de deur uit voor een urenlange kerstwandeling? Zet de verwarming dan laag. Op zo’n 15 graden. Heb je een slimme thermostaat, dan bedien je de temperatuur op afstand. Handig als je wel heel erg graag wilt dat het warm(er) is als je thuiskomt. Dit is uiteraard iets wat je de hele winter lang kunt doen en waarmee je een groot verschil realiseert in je gasreductie.
- Draag warme of thermokleding
Het is nogal een open deur; maar draag je warme kleding, dan heb je het ook minder snel koud. Dat geldt niet alleen voor buiten. Binnen kan de verwarming daardoor makkelijk een graadje (of meer) lager. Dit jaar misschien geen panty’s en jurkjes, maar warme truien en lange broeken? Zo maak je het jezelf nog comfortabel ook.
- Steek kaarsen aan
Alle beetjes helpen. Zo ook kaarsjes. Deze zijn gezellig én geven warmte af. Warmte waardoor je de temperatuur dus niet hoger hoeft te zetten. Probeer het maar eens en zie wat voor jou werkt. Let uiteraard wel op de brandveiligheid.
- Kijk die kerstfilms onder een dekentje
Kaarsjes aan. Check. Verwarming lager. Check. Warme kleding aan. Check. Kerstfilm aan. Check. Een warme deken op de bank. Check. Heb je een film-kerstdag? Maak het jezelf comfortabel, gezellig en warm terwijl je de temperatuur in huis laag houdt.
- Neem alvast de kleine isolatiemaatregelen
Geef jezelf een kerstcadeautje en steek een beetje tijd in het nemen van de makkelijkste isolatiemaatregelen die er zijn: zoals radiatorfolie plaatsen en de verwarmingsbuizen isoleren. Kies eventueel ook nog voor deurdrangers als je de deuren vaak open laat staan. Wil je tips? Er bestaan energiecoaches om jou te helpen. En heb jij het niet breed? Kijk dan eens naar de FIXbrigade.
- Doe de gordijnen dicht in de avond
Is het binnen warm en wil je dat graag en met zo min mogelijk energieverbruik zo houden? Doe de gordijnen dan dicht zodra het donker is. Er kan veel warmte ontsnappen via de ruiten. Vooral als jouw woning nog enkel glas heeft. Zorg er bij voorkeur wel voor dat de gordijnen de radiatoren niet bedekken; je wilt die warmte de woonkamer in hebben. Staat de zon bij jou op het huis? Hou de gordijnen dan juist open tijdens de lichturen. Daarmee profiteer je namelijk daadwerkelijk van 100% natuurlijke verwarming.
- Kook bewust
Tijdens de feestdagen staan er veel keukenprinsen en -prinsessen op. We koken op gas, maar ook steeds meer op inductie. Of we gebruiken de oven. Kook bewust, helemaal als je op gas kookt. Kies het juiste pitje (niet te groot of te klein) voor die ene pan, gebruik deksels zodat warmte niet ontsnapt en kies recepten waarvoor je weinig pannen nodig hebt. Met dat laatste maak je het jezelf waarschijnlijk nog wat makkelijker ook. En heb je een gerecht dat je uren op het gas moet laten staan? Ga dan voor een slowcooker, zodat je een beetje stroom verbruikt in plaats van een hele hoop gas.
- Verspil al dat eten niet
Overdaad is in grote mate aanwezig tijdens de feestdagen. We stoppen onszelf vol als onderdeel van de gezelligheid. Iedereen bereidt wat voor, de gastheer of -dame zorgt voor een rijkelijk gevulde tafel en er blijft vaak heel veel over. Maak een beetje minder. Of bewaar het eten dat overblijft. Dat scheelt op dat moment aan energieverbruik of je bespaart jezelf een aantal kookbeurten op de dagen die volgen. Dat scheelt je dus niet alleen in jouw eigen energie, maar ook aan gas en stroom.
- Ga je op bezoek? Laat de auto staan
Stap op de fiets of neem de benenwagen als het bezoek niet ver weg is. Dat scheelt in huis geen energie, maar verlaagt wel de hoeveelheid uitstoot ten opzichte van een autoritje naar jouw kerstbezoek. Bijkomend voordeel? Die panty en dat jurkje zijn misschien iets te koud, dus je kleedt je warmer aan. Je krijgt het warm van de beweging en went aan de kou. En wie weet neem je ook wat minder voorbereid voedsel mee.