Makkelijk uit te voeren energiebespaartips
Huis verduurzamen
Zonnepanelen plaatsen. Spouwmuren vullen. Het zijn de grote, dure acties om een woning te verduurzamen. Werkt heel goed, máár er zijn ook heel veel kleine handelingen waarmee je jouw woning verduurzaamt. Daarmee bespaar je ook op het gas- en stroomverbruik én niet geheel onbelangrijk: je kunt ze (relatief) makkelijk zelf uitvoeren. Het Regionaal Energieloket vertelt je in een aantal video’s hoe je jouw woning, onder andere, verduurzaamt. Wil jij weten wat je kunt doen om, voornamelijk, je gasverbruik te reduceren? Bekijk dan de korte video’s van het Regionaal Energieloket, waarin technisch adviseurs Nard, Lieke en Jeroen je vertellen wat je kunt doen.
1. Maak een plan
Het begint allemaal met inzicht in je eigen woning. Hoe ziet jouw to-dolijstje eruit? Check de video en maak samen met Nard een plan.
2. Spoor tocht op
Tocht en vervuilde lucht in huis zijn niet goed voor de gezondheid, het milieu en de portemonnee. In veel woningen zitten net zoveel naden en kieren als in een bushokje. Een bushokje!? Daar (in huis) valt nogal wat winst te behalen.
3. Kies het probleem en materiaal
Welk probleem pak je als eerst aan? En welk materiaal heb je daarvoor nodig? Kit, pur, tape, een tochtband…?
4. Bevestig een tochtband of tochtstrip
Veel deuren zijn omringd door kieren; die kieren zijn goed aan te pakken met een tochtband of tochtstrip. Wat is het verschil tussen een tochtband en een tochtstrip, welke kies je voor de klus en hoe bevestig je deze?
5. Doe een paar kit-klussen
Kleine naden tot 10 millimeter: die kit je! Hoe je kit, hangt af van wát je kit. Wat heb je nodig en hoe pak je de kitklus aan?
6. Dicht naden met flexibele PUR
Flexibele PUR is één van de materialen die je gebruikt voor het dichten van naden. Deze PUR gebruik je voor naden vanaf 10 millimeter, en bij voorkeur in combinatie met luchtdichte tape.
7. Gebruik luchtdichte tape
Luchtdichte tape is dé nummer 1-tape voor het dichten van jouw naden. Je gebruikt het in combinatie met PUR (zoals je kunt zien in de vorige video) of los. Je gebruikt deze tape vooral voor kleinere naden, zoals een aansluiting of een gat bij de cv.
8. Stel de cv-ketel goed af
Zo. Klaar met het dichten van naden en kieren? Tijd voor het hart van het huis: de cv-ketel. En daarmee kun je héél erg veel gas (en geld) besparen. Met maar een paar drukken op de knop. Wat kun je allemaal met die cv en hoe doe je dat?
9. Bevestig een brievenbusborstel
De brievenbus. Het gat in onze voordeur. Wat komt daar naast post ook nog door naar binnen? Precies. Koude lucht. Om dat (en het ontsnappen van warme lucht) te voorkomen, is er de brievenbusborstel. Handig om die te gebruiken.
10. Ga voor led-verlichting
Heb jij nog een gloei- of hallogeenlamp? Het is áltijd een goed idee om die te vervangen; één ledlamp verbruikt namelijk net zoveel stroom als negen gloeilampen. Hoe zie je welke verlichting jij nu hebt en hoe kies je de juiste led-verlichting?
11. Plaats radiatorfolie
Sneller en langer een warme woonkamer? Kies dan voor radiatorfolie. Deze folie reflecteert de warme terug de woonkamer in. De folie kost je een paar tientjes, maar je verdient ‘m binnen een halfjaar terug. Welke verschillende soorten radiatorfolie zijn er én hoe plaats je die?
12. Neem een waterbesparende douchekop
Besparen tijdens het douchen, maar niet inleveren op de lengte of comfort van je douchebeurt? Neem een waterbesparende douchekop. Weet je niet welke douchekop je hebt? Lieke vertelt je hoe je dit ontdekt. En natuurlijk ook hoe je jouw nieuwe douchekop installeert.
13. Voorkom loos verlies met leidingisolatie
Verwarmingsbuizen lopen in veel huizen door de onverwarmde ruimtes, zoals in de kruipruimte, op zolder of langs de trap. Zonde, want daar gaat veel warmte verloren. Dat voorkom je met leidingisolatie. Heel belangrijk: isoleer nooit de leidingen van drinkwater. Jeroen vertelt je waarom je dat niet moet doen én hoe je de isolatietaak aanpakt.
Nog meer besparen?
Uiteraard is er nog veel meer wat je kunt doen om op het energieverbruik in huis te besparen. Wij geven je nog een paar tips én delen energiebespaaracties in metropoolregio Amsterdam met je. Je kunt daar ook je eigen actie(s) op de agenda zetten. Blijf je graag op de hoogte van alle acties en de hoogtepunten van het Actienetwerk? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Meld je aan voor de 15% GasTerug Nieuwsbrief. Elke twee weken sturen we een update van alles wat speelt in het netwerk. Uiteraard kan je ten alle tijde weer uitschrijven.